Saturday 12 March 2016

Awesome Avocado!

In our kitchen we went crazy about avocado. We use it in salads, shakes, sandwiches or even as a dessert. I want to share with you two recipes for super easy salads that we eat all the time as they are so delicious. They are also packed with protein and healthy fat, perfect for after workout meal or lunch at work. But first few words about this great fruit!

 





Avocados:
  • are very high in essential vitamins (K, B5, B6 and C) and minerals (avocado has more potassium than banana)
  • have very little sodium and are low in fructose
  • are packed with monounsaturated fatty acids - "good fats"
  • help maintain good cholesterol levels and will lower risk of heart disease
  • regulate blood sugar levels
  • help digestion
  • nourishes the skin 
  • aid better nourishment absorption
  • eaten by pregnant women lower risk of birth defects




Avocado and Tuna Salad

Ingredients:

big handful of spinach
1/2 avocado
1 can tuna
pumpkin seeds
sunflower seeds
pepper


Start with toasting all the seeds on a hot dry pan. Mix rest of the ingredients in a bowl. Sprinkle with pumpkin and sunflower seeds, season with pepper and it's ready! Couldn't be easier;)




Avocado and Egg Salad

Ingredients:

handful of spinach
1/2 avocado
1 egg
tomato
cucumber
pumpkin seeds
sunflower seeds
salt and pepper


Boil the egg first. On a hot dry pan toast pumpkin and sunflower seeds until golden brown. Mix spinach, chopped avocado, tomato and cucumber. Cut the egg in quarters and place on top. Season with salt and pepper. Sprinkle with toasted seeds. Done!




What I love about these salads is that you don't need any mayo or dressing as avocado is so creamy it is basically a base and a dressing at the same time.


What is your favourite way to enjoy avocados?
A.


**********

Ostatnio w naszym domu zwariowaliśmy na punkcie awokado. Używamy go do sałatek, koktajli, kanapek, a nawet do deserów. Chcę się z Wami podzielić dwoma przepisami na super łatwe sałatki, którymi się cały czas zajadamy. Są przepyszne! Do tego zawierają bardzo dużo białka i zdrowych tłuszczy, są idealne na posiłek po treningu lub na lunch do pracy. Ale najpierw kilka słów o tym cudownym owocu!



Awokado:
  • są bogate w witaminy (K, B5, B6 i C) oraz minerały (awokado zawiera więcej potasu niż banan)
  • zawierają mało sodu i fruktozy
  • są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe - tzw. "zdrowe tłuszcze"
  • pomagają utrzymać niski poziom cholesterolu i obniżają ryzyko chorób serca 
  • regulują poziom cukru we krwi
  • wspomagają trawienie
  • odżywiają skórę
  • pomagają we wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia
  • spożywane przez kobiety w ciąży pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia wad wrodzonych



Sałatka z awokado i tuńczykiem

Składniki:

duża garść szpinaku
połówka awokado
1 puszka tuńczyka
pestki dyni
pestki słonecznika
pieprz


Zacznij od uprażenia nasion na suchej gorącej patelni. Resztę składników wymieszaj w misce. Posyp prażonymi nasionami, przypraw pieprzem i gotowe. Nie ma chyba nic prostszego;)



Sałatka z awokado i jajkiem

Składniki:

garść szpinaku
połówka awokado
1 jajko
pomidor
ogórek
pestki dyni
pestki słonecznika
sól, pieprz


Jajko ugotuj na twardo. Na rozgrzanej patelni upraż pestki dyni i słonecznika. W misce delikatnie wymieszaj szpinak, pokrojone awokado, pomidora i ogórka. Jajko pokrój w ćwiartki i ułóż na sałatce. Dopraw solą i pieprzem, posyp dynią i słonecznikiem. Gotowe!




Najbardziej podoba mi się w tych sałatkach to, że nie musimy używać majonezu lub innego dressingu. Awokado jest tak kremowe, że spełnia rolę bazy do sałatki, a także dressingu.


Jaki jest Wasz ulubiony sposób delektowania się awokado?
A.

No comments:

Post a Comment