Saturday 27 February 2016

Chickpeas Pâté / Pasztet z ciecierzycy

Recently I fell in love with vegan cusine. Every day I discover fantastic recipies and read list of ingredients with fascination. I am amazed by the number of different tastes you can create with popular and well-known ingredients. Try this tasty pâté and you won't regret it. It is also super quick and easy to make!




Ingredients:

250g chickpeas (I used tinned one)
2 carrots
1 onion
1 garlic clove
1 TBSP pumpkin seeds
1 TBSP sunflower seeds
2 TBSP linseed
3 TBSP tomato puree
1.5 TSP oregano
salt and pepper
oil (for frying)

Drain chickpeas and cook carrots until soft, then drain as well. On the hot dry pan toast all seeds until golden brown. Transfer into a bowl and leave to cool. Meanwhile chop the onion and fry in the same pan. Towards the end add chopped garlic and fry for another 1 - 2 min. Transfer into the bowl with seeds, add chickpeas and carrots, then blend everything together. When all the ingridients combine and you get nice, slightly rough paste add tomato puree, oregano, salt and pepper to taste (I used quite a bit of pepper as like my pate a bit spicy). Mix together to combine. Transfer to a small baking tin lined with greaseproof paper. Bake in the oven in 190 degrees for around 40 min. When pâté cools down you can either slice it or just spread on nice wholegrain bread.


Enjoy!
A.







Ostatnio fascynuje mnie kuchnia wegańska. Co chwilę odkrywam fantastyczne przepisy i zaczytuję się w listach składników. Jestem pod wrażeniem, jak wiele różnorodnych smaków można uzyskać z połączenia kilku ogólnodostępnych i znanych od lat składników. Zapraszam Was do spróbowania tego pysznego pasztetu, nie będziecie żałować. Dodatkowy bonus to mega proste i szybkie wykonanie! 



Składniki:

250g ciecierzycy (u mnie z puszki)
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki oregano
sól i pieprz
1 łyżka oleju


Ciecierzycę należy dobrze odsączyć, a marchewkę ugotować do miękkości i również odsączyć. Pestki dyni, słonecznika i siemię lniane prażymy na patelni aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, smażymy jeszcze przez 1 - 2 min. Przekładamy do miski z nasionami, dodajemy ciecierzycę i marchewkę. Miksujemy wszystko blenderem (można użyć maszynki do mielenia mięsa, jeśli nie mamy blendera). Gdy masa jest gładka dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, sól i pieprz do smaku (ja użyłam dość dużo pieprzu, bo lubię kiedy pasztet jest pikantny) i mieszamy wszystko do połączenia składników. Pasztet przekładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp 190st. Pasztet można kroić w plasterki po schłodzeniu, ale nadaje się także do smarowania.

Smacznego!
A.

4 comments:

  1. This sounds amazing! I love pate, but have never tried a chicpea one it sounds very interesing! Thanks for linking up to #shareitsunday x

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is really worth trying. Very quick to make, that is always a bonus when your a busy mum!

      Delete
  2. Amazing! I have literally ten cans of chickpeas that my husband and I laugh about how on earth we will ever make enough falafel to compensate for!! Thanks for the recipe. Can't wait to make this week. Aly

    ReplyDelete
    Replies
    1. You can never have enough chickpeas in the house ;)

      Delete