Monday 8 August 2016

My Mum's Apple Pie / Szarlotka Mojej Mamy

Taste of my childhood... Favourite bake of all time! Crunchy on the outside and lovely and moist inside, with big chunks of apples... Yum yum! Enjoy and let me know what you think of it!





Ingredients:

500g plain flour
5 eggs
300g unsalted butter
1.5 tablespoon baking powder
1 glass (250ml) sugar
1.5kg apples
2 tablespoons cacao
vanilla extract


Combine flour, half the sugar and butter by chopping it on the surface. Add 5 egg yolks and vanilla extract and knead until well combined. Divide the dough into 3 parts. Add cacao powder to one part and knead again until its all mixed with the dough and evenly brown. Wrap one normal part and cacao part in cling film and place in the freezer. Roll out another plain part of the dough and place in rectangular baking tin. Place in the fridge to chill for approx two hours.
Next peel and chop all the apples and spread on top of the chilled pastry. Take frozen cacao dough out of the freezer and grate all of it. Sprinkle it over the apples. Beat 5 egg whites with remaining sugar until stiff. Spread on top of the cake. Take the last part of the dough out of the freezer and also grate and sprinkle on top. 
Bake in 160°C for around 50 minutes.


I hope you will enjoy it as much as I do.
A.









Smak mojego dzieciństwa... Ulubiony wypiek ever! Chrupiąca na wierzchu i wilgotna i miękka w środku, z dużymi kawałkami jabłek... Mniam mniam! Skosztujcie i dajcie znać, jak Wam smakowało!



Składniki:


500g mąki
5 jajek
300g masła
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1 szklanka (250ml) cukru
1,5 kg jabłek
2 łyżki kakao
ekstrakt z wanilii


Mąkę, połowę cukru i masło posiekać na stolnicy do względnego połączenia składników. Dodać 5 żółtek i ekstrakt waniliowy i zagnieść. Gotowe ciasto rozdzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i ponownie ją zagnieść, aż masa będzie jednolita. Jedną część jasną i część kakaową uformować w kule i włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto jasne rozwałkować i rozłożyć na blasze. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Jabłka pokroić i ułożyć na wierzchu schłodzonego ciasta. Następnie posypać je startym na dużych oczkach tarki ciastem ciemnym. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę (dodając pozostały cukier) i delikatnie położyć na ciasto. Wierzch posypać startym ciastem jasnym.
Piec w 160°C przez około 50 min.


Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi!
A.

No comments:

Post a Comment